Φυσικό αέριο: Ετοιμο να αποπλεύσει το πλοίο της ExxonMobil για σεισμικές έρευνες νότια και δυτικά της Κρήτης

08/11/2022 08:07
Φυσικό αέριο: Ετοιμο να αποπλεύσει το πλοίο της ExxonMobil για σεισμικές έρευνες νότια και δυτικά της Κρήτης

Πολύ σύντομα, σε μία - δύο ημέρες ξεκινούν σεισμικές έρευνες για την εξόρυξη φυσικού αερίου στα δύο οικόπεδα νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου και της Κρήτης από την Exxon Mobil, κάτι, που θα συμβάλλει στην ενεργειακή ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής.

Αυτό δήλωσε χθες ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης συνέντευξη, που παραχώρησε   στον ΑΝΤ1 και το δημοσιογράφο, Νίκο Χατζηνικολάου ενώ για την πιθανή επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια νοτίως της Κρήτης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι «θα το κάνουμε όποτε και όταν το κρίνουμε, τη στιγμή, που θα το κρίνουμε» συμπληρώνοντας ότι «όλοι αυτοί που μας ασκούν κριτική δεν έχουν κάνει τίποτε επ αυτού».

Υπενθυμίζεται ότι η αμερικανική εταιρεία Exxon Mobil λειτουργεί ως παραχωρησιούχος, επικεφαλής της σχετικής κοινοπραξίας, με ποσοστό 70%, με το υπόλοιπο 30% να ανήκει στα ΕΛΠΕ. Τα δύο θαλάσσια οικόπεδα «Δυτικά Κρήτης» και «Νοτιοδυτικά Κρήτης» παραχωρήθηκαν το 2019 στις εταιρείες Total και Exxon Mobil για έρευνα από κοινού με τα Ελληνικά Πετρέλαια, ωστόσο τον περασμένο Απρίλιο οι Γάλλοι ανακοίνωσαν ότι αποχωρούν.

Οι δύο περιοχές της Κρήτης θεωρούνται από τις πλέον υποσχόμενες για ύπαρξη κοιτασμάτων φυσικού αερίου, αφού οι γεωφυσικές πλάκες της προσομοιάζουν με αυτές στην περιοχή της Νοτιο-Ανατολικής Μεσογείου που αποκάλυψαν το κοίτασμα Zor στην Αίγυπτο.

Έτοιμο να ξεκινήσει το Sanco Swift

Όπως ανέφεραν πληροφορίες, ο αμερικάνικος όμιλος, διαθέτει συμφωνία με την εξιδεικευμένη νορβηγική εταιρεία σεισμικών ερευνών PGS και έχει ναυλώσει σκάφος της, το Sanco Swift, που, μαζί με το συνοδευτικό του Alexander βρίσκεται στην περιοχή Καλοί Λιμένες, νοτίως της Κρήτης, στα όρια ενός εκ των δύο θαλασσίων οικοπέδων, τα οποία και έχουν παραχωρηθεί στο επενδυτικό σχήμα.

Σημειώνεται ότι η PGS  είχε αναλάβει τη διεξαγωγή σεισμικών ερευνών κατά τον πρώτο γύρο των ελληνικών παραχωρήσεων την περίοδο 2013-2014, συλλέγοντας πληθώρα στοιχείων από το Ιόνιο και τη Κρήτη, τα οποία και μεταφορτώθηκαν σε ειδική βάση δεδομένων (data room), με περίπου 12.500 χιλιόμετρα νέων σεισμικών γραμμών και 9.000 χιλιόμετρα επανεπεξεργασμένων.

Στο προσκήνιο και πάλι οι υδρογονάνθρακες

Ο ρωσο-ουκρανικός πόλεμος και το πρόγραμμα Repower EU που έφερε ως προτεραιότητα την ενεργειακή ασφάλεια και την ενεργειακή αυτονομία της Ευρώπης ξαναζωντάνεψε το πρόγραμμα ερευνών για υδρογονάνθρακες ειδικά για το φυσικό αέριο.

Ακολούθησε τον περασμένο Απρίλιο η απόφαση του Πρωθυπουργού, να αποκτήσει η χώρα μία καθαρή εικόνα έως το 2023 για το εάν υπάρχουν ή όχι εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα. Η απόφαση αυτή ανέβασε το θερμόμετρο των εξελίξεων, και ακολούθησε η απόκτηση του ποσοστού της Total από την Exxon Mobil, η οποία πλέον με 70% στην κοινοπραξία, έδειξε αποφασιστικότητα στην προώθηση του πρότζεκτ.

Ακολούθησε επίσης, η δημοσιοποίηση από την ΕΔΕΥ οδικού χάρτη με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, βάσει των οποίων, μέχρι το τέλος του 2023, πρόκειται να ξεκινήσει ένας νέος γύρος σεισμικών ερευνών (δύο και τριών διαστάσεων – 2D και 3D) και στις έξι περιοχές της χώρας που συγκεντρώνουν επενδυτικό ενδιαφέρον. Είναι το χερσαίο τμήμα των Ιωαννίνων, το οικόπεδο 2 δυτικά της Κέρκυρας, το οικόπεδο 10 του Κυπαρισσιακού Κόλπου, περιοχή στο Ιόνιο και τα δύο κρητικά οικόπεδα. Αρχικός στόχος της ΕΔΕΥ, η πρόσκτηση 6.500 τετρ. χιλιομέτρων δισδιάστατων δεδομένων τη χειμερινή περίοδο 2022 – 2023.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
πηγή